Teknikstrul
Disclaimer: följande inlägg kan uppfattas som långtråkigt och nördigt, men innehåller även nyttig information för iTunesanvändare med Windows som OS.
För några dagar sedan blev det minst sagt lite svettigt. Startade datorn och allt var ok. Körde igång iTunes som till min stora förvåning visade sig vara helt tom på musik. Alla låtar och spellistor var bortblåsta, såg ut som jag precis installerat programmet. Det är knappast första gången det händer, men det brukar vara rätt enkelt att återsställa. Inte riktigt lika enkelt denna gång.
Den enkla lösningen är naturligtvis att läsa in hela biblioteket igen, då jag har ett pedantiskt ordnat filsystem så går det snabbt. Finns komplikationer med detta. Spellistor, som jag ifs inte har så många av, försvinner. Det värsta är dock att väldigt mycket metadata går förlorad. En hel del information sparas i mp3-filerna i deras ID3-taggar (så som artist, album, år, genre osv osv) så dessa läggs in automatiskt. Men data som hur många spelningar en låt har och när den spelades senast osv finns lagrat i iTunes databasfiler. Det första jag gjorde var naturligtvis att kolla statusen på dessa. Deras storlek brukar vara på ett antal megabyte, nu var de dock nere på några få kilobyte och datan verkade således vara överskriven. Öppnade filerna och fick det konstaterat. Ointressant data tycker vissa, helt vital tycker jag. Har metadata sparad sedan snart 5 år tillbaka som har överlevt flera hårddisksformateringar samt versionuppdateringar av iTunes. Min senaste backup av filerna var från när jag senast formaterade datorn i juni 2012, mycket har hänt sedan dess.
Vad göra? Som alltid är Google ens vän. Jag såg att i iTunesmappen låg ett antal .temp-filer och en av dessa hade skapats när problemen uppstod och var på ett antal MB. Jag hoppades att kunna återskapa databasen men hjälp av denna fil. Efter några snabba sökningar så lyckades jag hitta hur och skadan var återställd.
Stängde av datorn och startade upp den nästa dag, allt borta igen. Naturligtvis hade jag tagit backup dagen innan så nu var det bara att klippa och klistra. Ändå oerhört irriterande och något som inte ska hända. Så det blev lite fler sökningar och jag hittade denna väldigt intressanta tråd från Apples egna supportforum som förklarade allt jag behövde veta. Där konstateras efter ett tag att virusprogrammet AVG är roten till alla problem med en uppdatering som gjordes för inte så längesen. Det visade sig att många hade fått samma strul som jag och att AVG varit snabba att i dagarna fixa fram en ny uppdatering som tog bort problemet. Jag uppdaterade och problemen verkar nu vara borta.
Något som kunde slutat illa fick ett lyckligt slut. Vad ska jag då dra för lärdom av detta? En liten uppdatering av en slarvig programmerare kan få stora konsekvenser. Funderar på att skaffa ett program som automatiskt tar backup på databasfilerna dagligen. Hade nog inte varit så dumt...
Kommentarer
Trackback