Söndag i Hamburg

Då kommer här det sista inlägget från Hamburg. Började dagen med en liten sovmorgon för att sedan åka ner mot Landungsbrücken. Det var riktigt fint väder denna söndag med 25 grader sol. Måste säga att jag hade väldigt tur med vädret hela resan, vilket jag är glad för.
 
 
Efter en kort tur med U-bahn samt införsaffande av Mezzo Mix så hoppade jag på en båt (snarare pråm), som skulle ta mig runt Hamburgs hamn.
 
Fin dag för en tur på Elbe.
 
När jag studerade var vi på guidad tur i Göteborgs hamn. I Göteborg hanterar de runt 860 000 TEU:s (volymmått baserat på en 20-fots container) per år. För att sätta saker i perspektiv så är motsvarande siffra i Hamburg 9 730 000 TEU:s per år. Vilket gör Hamburg till Europas näst största hamn efter Rotterdam.
 
Det var dock ganska lugnt i hamnen denna söndag. Men fick syn på en rätt stor båt, på väg ut.
 
 
Cosco Netherlands seglar mellan Europa och Asien och sjösattes 2013. Den kan ta maximalt 13350 TEU:s. Som jämförelse tar dem största containerbåtarna i världen tar circa 18000-19000 TEU:s, så denna är inte långt efter.
 
Fler biler på denna jättebåt.
 
Båtturen fortsatte med att vi åkte igenom en sluss, förbi en del av oljehamnen, kollade på ett par båtar som låg på varv osv. för att sedan komma ut vid Elbphilharmonie. Passade på att plåta denna byggnad även från vattnet.
 
 
Efter 90 minuter på sjön var det dags att hoppa av på torra land igen. Fast bara för en kort stund, då jag begav mig bort till Alter Elb tunnel. Det är en gångtunnel under Elbe och färdigställdes 1911 Jag passade på att gå över till andra sidan för att plåta lite. Den påminner mycket om Greenwich foot tunnel, som jag skrivit om här tidigare. Hissarna på första bilden nedan användes tidigare för bilar/hästar, men numera används de bara för gående/cyklister.
 
 
På sista bilden ovan syns ett kyrktorn täckt av byggnadsställningar. Det är S.t Nicolaikyrkan, eller snarare vad som finns kvar av den. Allt förutom tornet förstördes under WW2, vilket bara det är en gåta då just tornet användes som riktpunkt/siktmärke för bombningarna. Det går att besöka tornet, men pga. byggnadsställningarna under pågeånde restaurering är sikten ganska begränsad. Jag gick istället till kyrkan till vänster i bild, S.t Michaelis. Kostade bara 4 euro att komma upp på utsiksplatformen i tornet, 106 meter upp. Tornet i sig är 132 meter högt. Jag valde att ta trapporna, vilket var jobbigare än jag trodde. De sög verkligen musten ur en, men väl uppe möts man av en fin utsikt över Hamburg. Avslutar med en bild på en svettig person.
 
 
Dags att bege sig hemåt igen. Regnet började så smått falla på kvällen när jag stod på plattan och skulle boarda planet till Köpenhamn. För övrigt första gången jag flög ett propellerplan, bara en sån sak.
 
På det hela taget en mycket trevlig och lyckad weekend. Känner mig mycket nöjd med valet av resmål. Auf wiedersehen Hamburg.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback